Otomobilde müzik nasıl olmalıdır?

Her paylaşımdan sonra gelen yorumlar gösteriyor ki ülkemizde araçlarda müziğin nasıl olması gerektiğini bilen fazla insan yok. O nedenle ben de bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Biliyorum yine “araba benim istediğim gibi dinlerim” diyenler çıkacak ama olsun. Biz yine de insanları bilgilendirmeye çalışalım.

Öncelikle dinlediğimiz çoğu müziğin “stereo” yani sağ ve sol olarak kayıt edildiğini söyleyelim. Evet, doğru okudunuz sağ ve sol. O zaman nasıl oluyor da bazı firmaların araçlarında opsiyon olarak sundukları surround, 7,1 vb sistemleri var? diyebilirsiniz. Aslında olmaz ama rekabet piyasasında bazı firmalar rakiplerinden sıyrılmak için bu ve benzeri sistemleri sunuyorlar ve bunlar müziği size olduğundan farklı sunuyor bu da “Hi-Fi” olmuyor. Kayıttakine sadık kalınmamış oluyor. Bu nedenledir ki hiçbir High-end amfi bu gibi yazılımsal codecleri sunmaz, desteklemez. Benim bildiğim yok en azından. Sinemadaki sesle karıştırılabilir bu konu o yüzden tekrar belirtelim, araçlardaki müzikten bahsediyoruz. Filmlerdeki ses tamamen farklı şekilde kaydedilir ve surround olması gerekir.

Spotify, Tidal, Deezer, Apple Music, Amazon müzik gibi online müzik firmaları ve CDlerin hepsinde müzik stereo olarak bulunur ama aracınıza oturunca bu sağ ve sol işi karışır biraz çünkü direksiyon solda, hoparlörler kapıların alt kısmında yada arka camın altında bulunur. OEM sistemlerin çoğunda sahneleme olmadığı için herkes kendine en yakın olan hoparlörü duyacaktır. Orjinal multimedia cihazları tüm hoparlörlere aynı sesi aynı anda gönderdiği için size yakın olan hoparlörle, uzak olan hoparlör arasında milisaniyeler de olsa zaman farkı vardır.Bu da sesin farklı zamanlarda size ulaşmasına neden olur ve dolayısıyla seste bir bütünlük oluşmasına mani olur. Gelişmiş bir DSP ( Dijital Ses İşlemcisi) tüm hoparlörlerin konumlarına ve dinleyiciye olan uzaklıklarına göre gereken ayarları yapılırsa ses aracın ön kısmına toplanabilir. Bu sayede sanki sanatçı gerçekten hemen önünüzde size şarkı söylüyormuş gibi olacak ve aracın ön kısmı bir sahneye dönüşecektir. Sahnenin derinliği, yüksekliği, genişliği tamamen DSP’ ye bağlı olmasa da büyük oranda ayarlanabilir. Bunda aracın akustik yapısının, hoparlörlerin konumlarının ve kalitesinin de rolü vardır. Toparlamak gerekirse;

Araçta kaç hoparlör olduğunun , kaç watt olduğunun bir önemi yoktur Hi-Fi müzik dinleyebilmek için. Doğru cihazlarla doğru bir şekilde ayarlanmış bir sistem 2 midbass, 2 tweeter ve küçük bir subwooferla bile size doyurabilecek detayı sunabilir. Çok hoparlör takmak ve watt değerleri farklı amaçlara hizmet etmektedir. Kaliteli 45 watt bir hoparlör, kalitesiz 150 watt bir hoparlörden daha doğru ve yüksek ses verebilir.

Bu reklam panolarında büyük harflerle yazılan WATT değerlerine çok takılmayın. Sadece reklam amaçlıdır. Öyleyse olması gereken kısaca şudur:
Müzik aracın önünden, sanki sanatçı hemen önünüzdeymiş gibi gelmelidir. Subwoofer bagajda yada koltuğun altında bile olsa sesi önden gelmelidir. Kayıtta sanatçı ortada ise aracınızda da ortada olmalıdır. Müzik çalarken gözlerinizi kapattığınızda tüm enstrümanların yerini ve uzaklıklarını aşağı yukarı tahmin edebilmelisiniz. Aksi takdirde dinlediğiniz müzik değil, ancak gürültü olacaktır ve birkaç şarkı dinledikten sonra kafanız şişecek ve kapatacaksınız. Herkese bol HI-FI lı günler diliyorum..

Scroll to Top