DSP Nedir?

DSP, İngilizce’de “Digital Signal Processing” kısaltmasından gelir, kavram olarak çok geniş bir alana hitap etse de ses sistemleri alanında dilimizde bu kısaltmanın karşılığı Dijital Ses İşlemesi’dir. Ürün olarak ise “Dijital Ses İşlemcisi” olarak adlandırılırlar. Konsept olarak geniş bir kavrama sahip olan DSP terimi, ses sistemlerinde ses sinyali üzerinde işlem yapmaktadır fakat teorik olarak bir DSP, dijitalleşmiş her sinyal (video vb.) üzerinde sinyal ayarlarının yapılabildiği bir kavramdır. Yazımızda ses sinyali üzerinde kullanımı, artıları ve yapabilecekleri üzerine soru-cevaplar paylaşacağız.

DSP Ürünleri

Subigarage bünyesinde hem DSP hem de DSPli Amfi ürünlerimiz bulunmaktadır, hedeflenen ses sistemine göre ürün tercihi değişebilmektedir. Tüm bu ürünlerin özelliklerini Bewith PLUG & PLAY bölümümüzden inceleyebilirsiniz.

DSP ne işe yarar?

Ses sisteminize entegre edilmiş DSP, bir ses sinyalini alır, işlemden geçirir ve bu sinyalin karakteristik yapısını, kullanıcının hedefine göre değiştirir ve çıkışını verir. Bahsettiğimiz bu kullanıcı hedefleri; sinyalin zamanlaması, özel efektler, frekans ya da faz tabanlı olabilir.

DSP ve Amfi arasındaki temel fark nedir?

Amfi bir ses sinyalini alır ve aynı sinyali değiştirmeden daha yüksek bi güce çıkartır. DSP ise sinyalin gücüne karışmaz, sadece bu sinyali işler ve amacınıza uygun hale getirip bileşenlere ulaştırır.

DSP ses kalitesini arttırır mı?

Evet, bir DSP doğru bir ayar ile mevcut sisteminizdeki ses kalitesini arttıracaktır. Bunu, ses sinyallerini sistemdeki hoparlörlerin frekans uygunluklarına göre işleyip, sinyali her bir bileşenin maksimum performans verebileceği şekle getirip, değiştirilmiş halde ileterek yapacaktır. Örneğin filtreleme, sahneleme gibi dokunuşlarla da müzik deneyiminin artmasına katkı verecektir. DSP ile bir sinyal üzerinde sayısız değişiklik yapabilirsiniz, bu imkan da, ses sistemi bileşenlerinizin DSP sayesinde maksimum performans vereceği şekilde ayarlamalar yapmanıza olanak verir.

DSP tek başına ses kaynağı olabilir mi?

DSP’nin işlevi, bir ses sinyalini alıp, değiştirip, iletmektedir. Bu sebeple bir sinyal kaynağına ihtiyaç duymaktadır. Yani, tek başına bir DSP işlemciden ses alınmaz. DSP’nin sinyal verici bir kaynağa ihtiyacı vardır. (Örn: Teyp, multimedya cihazı vb.)

DSP ve Amfi tek bir cihazda olabilir mi?

Evet, DSPli Amfiler günümüz şartlarında kullanılabilirlik açısından sıklıkla tercih edilmektedir. Gelişen teknoloji ile de performans olarak sürekli gelişmekte olan bir cihaz türüdür. Bu cihaz üzerine DSP modülü entegre edilmiş bir güç amfisidir, ve ses sisteminizin hem güç ihtiyacını karşılar hem de DSP modülü sayesinde ses sinyalleri üzerinde işlem yapmanıza olanak verir. Komple bir çözümdür.

Sadece Amfi ile ses ayarı yapılamaz mı ?

Bir güç amfisi sadece sisteme gelen ses sinyalini, daha yüksek bir güç seviyesine çıkartarak çıkışını verir. Güç amfisinde yapabileceğiniz temel ayarlar kazanım, yüksek ve alçak geçiş ayarlarıdır. Bir güç amfisinde, bilgisayara bağlanıp sinyal üzerine filtreleme, sahneleme vb. ayarlar yapamazsınız. Güç amfileri bunun için tasarlanmamışlardır. Bu tür işlemler için bir DSP’ye ihtiyacınız var. Ses sinyalleri üzerinde dijital ayarlar yapmak istiyorsanız çözümü ses sisteminizde bir güç amfisi ve bir DSP’nin birlikte kullanımı ya da tek bir DSPli Amfi kullanımıdr.

Scroll to Top