Araç Kapı Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Araçlarda kapılara uygulanan ses yalıtımı genellikle kapıda bulunan hoparlörlerin içeriye verdiği ses temizliğini arttırarak, ses sistemini iyileştirmek ve kapı içerisindeki metal yüzeylerde vibrasyonu azaltıp, kapı tokluğunu arttırmak için uygulanır. Doğru ürünlerle, doğru montaj uygulandığında, bu hedeflere ulaşılabilir.

İlk hedef; vibrasyonu önlemek

Ses yalıtımının temeline inecek olursak, ilk aşamada hedef; metal yüzeye vibrasyon önleyici bir katman uygulayıp öncelikle metalin titreşimini engellemektir. Doğru bir ses yalıtımı için öncelikle metal yüzeyin vibrasyonunu ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu ilk adım, araç içinde sessiz bir ortam oluşturmak için ve ses sisteminin ses kalitesini ortaya çıkartmak için neredeyse zorunludur.

İkinci hedef; sesi sönümlemek

Ses yalıtımında ikinci aşama ise, vibrasyonu engelleyici katmanın üzerine, ses sönümleyici katmanın uygulanmasıdır. Bu katman sayesinde de yüzeye çarpan sesler yansımaz, sönümlenir ve araç içerisinde akustik bir ortam oluşması sağlanır. Bu sayede hem araç içi dialoglar daha rahat yapılmaya başlanır, hem de dinleyeceğiniz müziği doğru ve keyifli bir şekilde dinleyebilirsiniz.

Aşağıdaki örneklerde yalıtım uygulanmamış kapıları, işlemler sonrasındaki yalıtımlı halleriyle karşılaştırabilirsiniz.

İlk fotoğrafta kapının fabrika çıkış hali, ikinci fotoğraf vibrasyon önleyici ürünün uygulanması, son fotoğrafta da ses sönümleyici katmanın uygulanması…

Kapı içleri nispeten ufak alanlardır, bu alanda hoparlörlerinize çok yakın mesafede ince bir metal yapının, hoparlörün meydana getirdiği ses dalgalarından etkilenmemesi mümkün değildir. Bu etkileşim ortaya çıkacak olan sesin bozulmasına sebebiyet vermektedir. Hele ki kaliteli ve güçlü bir hoparlörün yarattığı ses dalgası çok daha yüksek seviyede olacağı için, ses sisteminizde iyileştirme yapmayı düşünüyorsanız, kapı içlerine ses yalıtımı da kaçınılmazdır. Tabi bu uygulama yukarıda bahsettiğimiz sıralamada olmalı ve otomotiv sektörü için üretilmiş ürünlerle yapılmalıdır.

Yüzey temizliği

Tüm işlemlerden önce uygulama yapılacak yüzeylerin özellikle nemden ve tozdan arındırılmış olması gerekmektedir. Kaliteli ürün kullanıldığı takdirde bu ürünler su geçirmez olacaklardır fakat uygulama yaparken zeminde nem bırakırsanız, bu nem metal ile yalıtım malzemesi arasına hapsolacaktır. Bu metal alan için hiç sağlıklı olmayacaktır. Bu sebeple uygulama öncesi zeminin nem bırakmayacak, uygun temizleme ürünleriyle temizlenmesi gerekmektedir. Düzgün bir şekilde nemden arınmış yüzeye yalıtım uygulandığında araya nem bir daha giremeyeceği için, yalıtım uygulaması ile aracınızın metal yüzeyini de korumaya almış olacaksınız.

Plastik panellere yalıtım

Şu ana kadar olan adımlarda kapıdaki metal yüzeylerden bahsettik. Sağlık bir ses yalıtımı için kapı panellerine yapılacak uygulama da çok önemlidir. Kapı plastik panelleri birçok plastik parçanın birleşiminden oluşur ve titreşimle istenmeyen sesler çıkartmaya müsait parçalardır. Bu panellere uygun ürünlerle, her ince alana girerek yalıtım yapılıp, üzerine de akustik özellikli malzeme ile ikinci katı uygulamak gerekmektedir. Bu uygulamaya örnek çalışmalarımızdan görsellere gözatabilirsiniz.

İlk fotoğraf kapı panelinin fabrika çıkış hali, ikinci fotoğraf titreşimi önleyen katmanın uygulanmış hali, üçüncü fotoğraf da hafızalı ses sönümleyici katmanın uygulanmış hali…

Görsellerde de farkettiğiniz gibi kapıların panelleri en ince ayrıntısına kadar yalıtım malzemesiyle kaplanmalı. Bu paneller bazı araçlarda yaklaşık 20 plastik parçanın birleştirilmesiyle oluşturulan, sert bir malzemedir ve hoparlörlerin oluşturduğu titreşimler nedeniyle trim sesleri ve zırıltılara sebep olmaktadır. Örnekteki panelde, paneli ilk olarak DrArtex Nano 2mm ile kapladık, üzerine de DrArtex Lace 15mm hafızalı süngeri uyguladık.

Kapı panellerine kalıp ile işlem yapanlar olabiliyor, bu tipte panellerde kalıp sağlıklı olmaz. İşin düzgün olması için yalıtım malzemesi gerektiği kadar küçük parçalarda kesilip, tüm ince alanlara yapıştırılmalı ve üzerinden rollerla geçilmelidir.

Yanlış ürün kullanımına dikkat

Yanlış ürünlerle yapacağınız yalıtım denemesi, kısa-orta vadede mutlaka negatif sonuçlar doğuracaktır. Otomobil içerisinde kullanılmaya uygun olmayan malzemelerle yapacağınız yalıtımda, belirgin olarak ilk yaşayacağınız problem koku problemidir. Açık alanlarda veya inşaatlarda kullanılması için üretilmiş ürünleri, otomobil gibi kapalı bir alana, hem de ısı değişiminin çok fazla olduğu bir ortamda kulanmak sağlığınız açısından da çok zararlıdır.

İkinci sırada yaşayacağınız problem ise, bu malzemelerin zaman içerisinde yapıştırdığınız yerlerden kendilerini bırakmaları olacaktır. Bu da kapı içerisinde bulunan cam motoru gibi bileşenlerin arızalanmasına kadar gidebilecek problemler yaratacaktır. Bu malzemelerin yapışkanlarının camlarınıza bulaşması da tahmin edersiniz hiç hoş olmayacaktır. Bu sebeple kullanılacak malzemelerin otomotiv sektörü için üretilmiş, sertifikalı ürünler olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Doğru ürünlerle titiz montaj

Araç kapılarına doğru ve verimli bir ses yalıtımı uygulaması için tüm bu aşamaların düzgün bir şekilde yapılması gerekiyor. Bir aşamasında eksiklik olursa tam performans alınamayacaktır. Kullanılacak ürünün önemine yazımızda da değindik; mutlaka otomotiv sektörü için üretilmiş, ve sertifikaları uluslararası standartlara uygun olmalıdır. Aracınızın içine bir malzeme yerleştiriyorsunuz, bu malzemenin ne olduğunu, hangi sertifikaları sunduğunu mutlaka öğrenin…

Günün sonunda, doğru ürünlerle, doğru alanlara, titiz bir işçilikle yapılan kapı ses yalıtım uygulaması, hem ses sisteminizde tam performans vermesini sağlayacak, hem de kapılarınızı koruyacak ve daha tok bir yapıya büründürecektir.

Subigarage olarak biz araç ses yalıtım uygulamalarımızda DrArtex ürünlerini kullanıyoruz. Kullanılan ürünlerin sertifikalarına ve hangi alana hangi ürünün kullanılması gerektiğine, üreticinin websitesinden de ulaşabilirsiniz. İster yalıtım işleminizi kendiniz yapın, isterseniz bir yere yaptırın, kullanılacak ürünlerin sertifikalarını mutlaka kontrol edin. Montaj aşamasınında da belirttiğimiz gibi tüm aşamaların titizlikle uygulandığından emin olun. Ek bilgiler için Araç Ses Yalıtımı yazımıza da gözatabilirsiniz.

Scroll to Top