Araç Zemin (Taban) Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ?

Araçlarda ses yalıtımı aşamaları ile ilgili bilgilendirme yazılarımızda sıra zemin yalıtımında… Alan genişliği ve konum itibariyle yola en yakın bölüm olduğu için, araçlarda zemine yapılacak ses yalıtımı; yol sesi, ve kısmen de tekerlek sesini kesmede çok önemlidir. Uygulama öncesi yapılması gerekenleri ve uygulama aşamalarını detaylandıracağımız bu yazıyı, araç uygulamalarımızdan örneklerle de destekleyerek çok daha anlaşılır hale getireceğiz.

Yüzey Temizliği

Uygulamaya başlamadan önce zeminin toz ve nemden tamamen arındırılması gerekmektedir. Uygulanacak malzeme yapışkan yüzeyli olacağı için, zeminde kalabilecek en ufak kalıntı, uygulama ile hapsolacağı için doğru bir şekilde temizlenmemiş yüzeye uygulama sağlıklı olmayacaktır. Akılda soru işareti kalmaması için sırasıyla; zeminin bir elektrikli süpürge yardımıyla dikkatlice süpürülerek tozdan tamamen arındırılması, ardından da IPA (İzopropil Alk.) ile temizlenerek özellikle nem, yağ vb. tüm birikintilerden temizlenmesi gerekiyor. Bu adımlardan sonra zemin ses yalıtım uygulamasına hazır hale getirilmiş oluyor.

Zeminin uygulama öncesi, toz, nem vb. kalıntılardan arındırılması gerekmektedir.

İlk Katmanın Uygulanması

Metal yüzeyli tüm alanlarda olduğu gibi, ses yalıtımında ilk amaç yüzeydeki titreşimin önüne geçmektir. Bunu sağlamak için ilk katman olarak vibrasyon önleyici özel ürünler kullanılmalıdır. Metaldeki vibrasyonu kesmek için, bu amaç için üretilmiş, güçlü ve nispeten kalın bir malzeme kullanılmalıdır. Zemin için bu kalınlık minimum 3.5mm olmalıdır. Bu katmanın uygulanmasında ürünün zemine çok iyi yapışmasına dikkat etmek gerekmektedir. Biz uygulamalarımızda DrArtex’in Quattro Double Layer 4.0mm ürününü tercih ediyoruz. Bu üründe Double Technology* özelliği bulunmaktadır.

İlk katman olarak uygulanan metal yüzeyde vibrasyonu kesen ses yalıtım uygulaması…

*Double Technology: Metal yüzeyde vibrasyonu kesmesi için kullandığımız üründeki Double Technology standartı… Bu teknolojiyle üretilen üründe, iki adet alüminyum folyo katman, bu iki adet folyo katmanların arasında yine iki adet mastik katman ve en altta da güçlü yapışkan yüzey bulunmaktadır.

İkinci Katmanın Uygulanması

Metal yüzeydeki titreşimden kurtulduktan sonra sıra sesi sönümleyecek ve bloke edecek katmana geliyor. Bu katman için kullanılacak malzemenin de nispeten kalın olması, yapısında bozulma ve çökme olmayacak bir teknoloji ile üretilmesi, ve nem tutmaması için kapalı hücre yapısına sahip olması gerekir. Biz uygulamalarımızda DrArtex’in Vibrobarrier 7+ ürününü tercih ediyoruz. Bu ürün 7mm kalınlığa sahip ve yukarıda bahsettiğimiz tüm özellikleri karşılamaktadır.

İlk katman uygulamasıyla vibrasyonu kestikten sonra, ikinci katman olarak sesi sönümleme katmanı uygulaması…

Ek Bilgiler (Video)

YouTube

Otomobillerde zemin yalıtımını nasıl yapıyoruz.

Subigarage Istanbul Mart 8, 2023 7:17 am

Doğru Ürün Kullanımı

Piyasada otomobil ses yalıtımı adı altında çok çeşitli ürünlerle karşılaşabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, ürünün otomotiv sektörü için üretilmiş olması ve uluslararası geçerlilikte sertifikasının olmasıdır. Otomotiv sektörü standartlarını karşılamayan, inşaat malzemelerinden otomobilde ses yalıtımı olmaz. Hem işlemden tam randıman alamazsınız hem de otomobil gibi içinde ısı değişikliği çok olacak, küçük bir alanda bu tür uyumsuz malzemelerin yayacağı koku ile sağlığınızı ve konforunuzu da tehlikeye atmış olursunuz. Otomobil için üretilmiş doğru ses yalıtım malzemesi koku yapmaz, doğru uygulandığı sürece yapıştığı yerden kendini bırakmaz. Nerede ses yalıtımı yaptırırsanız yaptırın, veya kendiniz yapın; kullanılacak ürünlerin otomotiv sektörü standartlarını karşıladığından emin olun… Ek bilgiler için Araç Ses Yalıtımı yazımıza da gözatabilirsiniz.

Scroll to Top