Coaxial (Koaksiyel) Hoparlör vs Component (Komponent) Hoparlör – Özellikleri ve Farkları

Konu otomobillerde ses sistemi olduğunda, tahmin edeceğiniz gibi sistemi oluştururken elinizde çok fazla ürün seçeneği bulunmaktadır. Coaxial hoparlörler ve component hoparlörle de bu geniş seçenek havuzunda, hoparlör türleri olarak yeralırlar. Bu iki tür hoparlör hakkında bilgi kirliliği de fazladır, ilk baştan belirtmek gerekirse; bu iki tür hoparlör, potansiyelleri ve kullanım alanları açısından birbirlerinden ayrılırlar. Yazımızda temel ve teknik bilgilere yer verip, olabildiğince anlaşılır şekilde kullanım alanlarını ve özelliklerini anlatmaya çalışacağız.

Coaxial Hoparlör Nedir?

Coaxial hoparlör, tek bir cihaz üzerinden full-range ses vermeyi hedefleyen bir hoparlör türüdür. Tweeter ve woofer birarada olan çeşitleri çok kullanılsa da, daha fazla hoparlör opsiyonlu ve dahili basit bir crossover ile frekansları bölen modelleri de vardır.

Görseldeki iki yollu Coaxial Hoparlör örneğinde gördüğünüz gibi, standart bir woofer hoparlör ve merkezine konumlanmış tweeter bulunmaktadır. (Audiofrog GS62)

Coaxial hoparlör genellikle araçlar üzerindeki eski ve düşük kalitedeki hoparlörleri değiştirip daha kaliteli ses almak isteyen kullanıcılar için bir geçiş ürünüdür. Montaj açısından, geleneksel kapı hoparlörleri boyutlarında rahatlıkla bulunabildikleri için standart ses sistemini bir aşama iyileştirmek için sıklıkla tercih edilirler. Fiyat olarak komponent hoparlörlerden daha uygun olmaları da tercih sebeplerinden biridir. Günün sonunda, araçlar üzerinde gelen, giriş seviyesi düşük standart hoparlörlere göre daha kaliteli ses sunarlar fakat doğru kurgulanmış komponent hoparlör sistemlerinden ise daha düşük bir ses kalitesine sahiplerdir.

Coaxial Hoparlör Türleri

Coxial hoparlörlerin mantığında, bir çok frekans aralığını tek bir hoparlör üzerinde birleştirilmiş sürücülerle yürütmek olduğunu belirttik. Bu bağlamda frekans aralıklarını daha başarılı paylaştırmak adına 2,3 ve 4 yollu coaxial hoparlörler bulunmaktadır. Detaylandırmak gerekirse;

  • 2 yollu coaxial hoparlörler: Woofer ve tweeter
  • 3 yollu coaxial hoparlörler: Woofer, tweeter ve midrange sürücü
  • 4 yollu coaxial hoparlörler: Woofer, tweeter, ve iki midrange sürücü
  • Dahili crossover içeren coaxial hoparlörler : Adından da anlaşılacağı gibi bu coaxial hoparlörlerde dahili bir crossover bulunur, bu crossover sayesinde frekansları tweeter ve woofer arasında bölerek en optimum ses kalitesi hedeflenir.

Coaxial Hoparlörlerin Avantajları

  • Araçların standart hoparlör konumlarına kolaylıkla uygulanabilmeleri,
  • Uygulama esnasında ekstra kablolamaya ihtiyaç duymamaları,
  • Her bütçeye uygun, çok fazla çeşidin bulunması,
  • Standart, düşük kaliteli fabrika çıkış hoparlörlere göre kayda değer bir ses iyileştirmesi sunabilmeleri,
  • Birçok senaryoda ekstra bir amfiye ihtiyaç duymadan, araçtaki ünite ile çalışabilmeleri,
  • Dahili crossoverları basit bir seviyede de olsa, bu crossover sayesinde araçta önceden bulunan frekans karışıklıklarına giriş seviyesinde çözüm sunabilmeleri.

Coaxial Hoparlörlerin Dezavantajları

  • Ses kalitesi, düşük kalite fabrika çıkış araç hoparlörlerine göre daha iyi olsa da, komponent hoparlörlerle kıyaslandığında arada kayda değer bir ses kalite farkı vardır.
  • Yapısı gereği tweeter ve woofer bir arada olmasından dolayı, hoparlörün montaj konumunu kapı olarak düşünürsek, bu konum tweeter’dan gelecek frekanslar için iyi bir hoparlör konumlaması değildir.

Component Hoparlör Nedir?

Component hoparlörler yüksek kalitede ses üretmek için tasarlanmış birbirinden bağımsız sürücülerden oluşurlar. Gelişmiş crossoverlar ile beslenen, belirli frekans aralıklarında çalan, her biri bağımsız hoparlörlerdir.

Bu farklı sürücüler, farklı frekanslara göre daha detaylı görevlendirilebilirler. Örneğin; tweeterlar yüksek frekanslara, wooferlar daha düşük frekanslara ve midrangeler de orta frekanslara paylaştırılarak, hoparlörün üretim amacı hangi frekans aralıklarında çalmaksa, o frekans aralıklarını çalması hedeflenir. Bu sayede çok temiz ve yüksek kalitede ses üretim imkanı verirler.

Component hoparlörlere Bewith ürün yelpazesinden örnekler…

Coaxial hoparlörlerle karşılaştırıldığında bu olanakları sayesinde çok daha net bir ses verirler. Component hoparlörlerin belirli frekans aralıklarına göre üretilmiş olmaları ve bu frekans aralıklarında çalışmaları işin kilit noktasıdır.

Component hoparlörlerde bir avantaj da birbirinden bağımsız hoparlörler oldukları için, araç içerisinde konumlandırma noktasında elinizi rahatlatmalarıdır.

Konu sesin doğru yayılması olunca, bazı frekans aralıkları hoparlör konumlarından etkilenmektedirler. Örneğin bir subwoofer hoparlörün açısı esnek olabilirken, yüksek frekanstaki bir tweeter’ın açısı daha önemlidir. Component hoparlörler bu anlamda ses sistemi kurulumunda konum belirlemenize olanak verdiği için, yüksek kalitede bir ses sistemi kurulumunda tercih sebebidir.

Yüksek kalitede bir ses sistemi demişken, eğer gerçekten bir Hi-Fi seviyesinde ses sistemi tasarlanıyorsa, bu ses sistemi içinde coaxial hoparlörler pek tercih edilmez. Kaliteli ve tüm high-end ses sistemlerinde kullanılan hoparlör türü, component hoparlör türüdür.

Component Hoparlör Türleri

Component hoparlörlerin çalışma mantığını belirtmeye çalıştık. Buradan yola çıkarsak belirli frekans aralıklarına ayrılacak şekilde hoparlör sayısı arttırılabilmektedir. Bu doğrultuda 2,3 ve 4 yollu olacak şekilde sistemler kullanılmaktadır. Frekans aralıklarını daha fazla hoparlöre bölüp, sesi daha kaliteli bir şekilde almak hedeftir. Seçenekleri detaylandırmamız gerekirse:

  • 2 yollu component hoparlör: Bağımsız woofer ve tweeter hoparlörlerden oluşan, frekans aralıklarını paylaştırmak için gelişmiş bir crossover ile kullanılan hoparlör sistemidir.
  • 3 yollu component hoparlör: Bağımsız woofer, tweeter ve midrange hoparlörlerden oluşan, frekans aralıklarını paylaştırmak için gelişmiş bir crossover ile kullanılan hoparlör sistemidir.
  • 4 yollu component hoparlör: Bağımsız woofer, midrange, tweeter ve süper tweeter’dan oluşan, frekans aralıklarını paylaştırmak için gelişmiş bir crossover ile kullanılan hoparlör sistemidir.

Component Hoparlörlerin Avantajları

  • Çok yüksek güçlere çıkabilen hoparlörler içerirler.
  • Birbirinden bağımsız sürücülere sahip olmaları sayesinde, ses sistemlerinde çok önemli olan sahneleme konusunda birçok imkan sunarlar.
  • Ses kaliteleri, coaxial hoparlörlerle kıyaslandığında çok daha yüksektir.
  • Birbirinden bağımsız hoparlörler oldukları için araç içinde hoparlör konumlandırması noktasında elinizi rahatlatırlar.

Component Hoparlörlerin Dezavantajları

  • Fiyat olarak ortalamanın üzerindedirler.
  • Araç içinde montaj tarafı coaxial hoparlörler gibi basit değildir ve önemli teknik bilgiye ve tecrübeye ihtiyaç vardır.
  • Tam performans almak için bağımsız crossoverlara ihtiyaç duyarlar, bu da maliyet ve montaj tarafında ek bir zorluktur.

Coaxial-Component Hoparlör Karşılaştırması

DeğerComponent HoparlörCoaxial Hoparlör
Frekans PaylaşımıDoğruSınırlı
Ses KalitesiÜst KaliteOrta-İyi
Güç GereksinimiYüksekOrta
FiyatOrtalamanın üzeriBütçe dostu
KişiselleştirmeUygunSınırlı
MontajKarmaşıkBasit
CrossoverAyrıDahili

Hangi Hoparlörü Seçmeliyim?

Coaxial ve Component hoparlörlerin özelliklerine, artılarına ve eksilerine değinmeye çalıştık. Tüm bu veriler ışığında, kullanılacak hoparlör türüne karar vermeden önce, neye ihtiyacınız olduğunu belirlemek en önemli olan noktadır.

Eğer aracınızda fabrika çıkışı, düşük seviyede bir hoparlör bulunuyorsa, ilk adım olarak bu hoparlörleri coaxial hoparlörlerle değiştirmek elbette ses kalitesinde bir artış sağlayacaktır. Fakat ses sistemi iyileştirme konusu uçsuz bucaksız bir kavramdır. Coaxial hoparlörler kötü bir ses sisteminden sonra size daha iyi gelecektir fakat yukarıda detaylandırmalarda da bahsettiğimiz gibi, ses kalitesini daha da arttırmayı hedeflediğiniz noktada coaxial hoparlörler sizi tatmin etmemeye başlayacaktır.

Bu noktada da devreye component hoparlörler girecektir. Doğru planlanmış ve montajlanmış component hoparlörlerden oluşan bir ses sistemi size Hi-Fi müzik dinleme kapısını açacaktır. Sonrasındaki iyileştirmeler de doğru planlandığı sürece, her müdahelede ses kalitesini artarak devam edecektir. Component hoparlörlerdeki önemli artınız bu olacaktır; sisteminizde yüksek ses kalitesine yaklaşmanız ve bu kaliteyi doğru eklemelerle daha da iyileştirmeye imkanınız olacak olması.

Coaxial hoparlörler size bir noktaya kadar hitap edecektir, özellikle aracınızda fabrika çıkış düşük kaliteli hoparlörler takılıysa artısını farkedeceksiniz. Bu değişimden sonra geleceğiniz nokta size yeterli gelirse, coaxial hoparlörler doğru seçim olacaktır, fakat daha fazla iyileştirme için component hoparlörlerle doğru kurgulanmış bir ses sistemi oluşturmak gerekecektir.

Subigarage olarak ses sisteminden beklentinize ve aracınıza uygun seçenekleri belirlemenizde yardımcı olup, premium ürünlerle hi-fi ses sistemi uygulamaları yapıyoruz. Ürün seçeneği olarak bünyemizde konuda geçen coaxial hoparlör çeşitleri de, component hoparlör çeşitleri de bulunmaktadır. En önemlisi; giriş seviyesinden başlayarak, yüksek kalite high-end ürünlere kadar olan geniş bir yelpazede ses sistemleri oluşturuyoruz. Danışmak isterseniz, bize iletişim bölümümüzden ulaşabilirsiniz.

Scroll to Top