Hi-Fi ses sistemi için konuğumuz 2021 model, Peugeot 508… Araçta kullandığımız tüm ürünlere, uygulama aşamalarına, aracın öncesi-sonrası olacak şekilde görsellerine yer vereceğiz. Tüm işlemler sonrasında araç içerisinden ses sistemi testimizi de dinleyebileceksiniz.
İçerik Tablosu
Ön Hoparlörler
Ön kapılarda orjinal hoparlör konumlarına 16cm’lik Bewith Accurate mid-wooferlarını kullandık. Asimetrik kon tasarımına sahip olan bu ürün 40-50hz’lerden başlayıp 800hz’ye kadar olan aralığı çalabiliyor. 800hz ve üzeri için de yine asimetrik kon tasarımına sahip Bewith Confidence III serisi tweeterlarını kullandık. Aracın orjinal tweeter yerleri 1cm desteklediği için, yine araca özel A sütun iç plastik aksama orjinal görünümü bozmadan, estetik gözüken ve verimli olan bir çalışma yaptık ve tweeterları buralarda konumlandırdık. Burada kullandığımız tweeter yuvaları alüminyum-magnezyum karışımından yapılan orjinal Bewith tweeter yuvalarıdır. Tweeterların üzerinde de yine estetik bir görünüme sahip olan orjinal ızgara koruma kapaklarını kullandık.
Arka Hoparlörler
Arka kapılarda ise orjinal hoparlör konumlarında Bewith’in Reference serisi hoparlörlerini kullandık. Rerefence serisi hoparlörlerin yapısı özel alüminym-magnezyum alaşımdır ve üst kalite ses sağlamaktadır. Hi-Fi ses konusunda, ürün skalasında üst sıralarda yeralmaktadır.
Subwoofer
Araçta subwoofer olarak Bewith’in C180 modelini kullandık. Bu ürün 18cm’dir ve en ağır neodimiyum mıknatısa sahip subwoofer ürünüdür, 10-15hz’lerde çalmaya başlar ve 50hz’ye kadar çalar, çok hızlı ve dinamik çalışır. Bewith’in imzası olan asimetrik kon tasarımına sahiptir ve bizim şu ana kadar duyduğumuz en temiz düşük frekansları veren üründür. Subwoofer’ı bagajda araca özel bir çalışmayla portable bi kutu yaparak kullandık.
Ek Bilgi: Kon malzemesi ve önemi
Bewith tüm bu ürünlerde asimetrik kon yapısını kullanılmıştır ve burada çok önemli bir nokta daha vardır; tüm ürünlerde kon malzemesi olarak aynı materyal kullanılmıştır. Bu sayede hoparlörler arasında ton farklılıkları oluşmaz ve tonal bütünlük sağlanır. Bazı ses sistemlerinde midwooferların farklı, tweeterların farklı, subwooferların farklı kon malzemesinden yapılmış ürünleri kullanılır ve bu şekilde kurulan ses sistemleri tonal farklılıklar oluşturacağı için işe yanlış başlanmış olur. Olması gereken, Bewith’in ürünlerinde olduğu gibi aynı yüksek kalite malzemeden üretilmiş kon malzemesi kullanan ürünlerin bir arada kullanıldığı ses sisteleri oluşturmaktır.
Amfi ve İşlemci
Aracın ses sistemini Bewith PLUG & PLAY 1080 DSP Amfi ile besledik. 8 kanallı ve işlemcili olan bu gelişmiş D Sınıfı amfi, Bewith teknolojisi ile geliştirilmiş ve yüksek kaliteli bileşenler içermektedir. Kompakt yapısı sayesinde de araç içerisinde montajı, araç orjinalliğine zarar vermeden yapılabilmesine olanak veriyor.
Ses Yalıtım Uygulaması
Araçta tüm kapılara ses yalıtım işlemi uyguladık. İlk katman olarak DrArtex Gold HD 2.6mm kullandık. Bu ürün metal yüzeydeki vibrasyonu azaltmaya yarıyor. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi; Çok ince ve hafif malzemeler ses yalıtımında iyi performans gösteremez. Bitüself vb. ucuz ve farklı amaçlar için üretilmiş malzemeleri araçlarınızda kullanmayın. Hem performans alamayacaksınız hem de araç içinde ne için üretildiği belli olmayan ürünlerin oluşturacağı havayı tenefüs etmiş olacaksınız. Bizim işlemlerimizde kullandığımız ürünler DrArtex’in uluslararası sertifikalı ve sadece otomotiv sektörü için üretilmiş ürünleridir ve otomotiv standartlarını karşılamaktadırlar. Tüm sertifikalarına, üreticinin websitesinden ulaşabilirsiniz. Kapılarda metal yüzeye uygulanan ilk katmandan sonra ikinci katman olarak ise DrArtex Baffle Plus BW (Blue) , 15mm kalınlıkta ve hem ses hemde ısı yalıtımı yapan ürününü kullandık.
Doğru bir ses yalıtımı için; önce vibrasyon önleyici katman ile metalin titreşimleri engellemeli, üzerine de sesin sönümlenmesi için ikinci bir katman uygulanmalıdır.
Kapı plastiklerinde ise ilk katman olarak DrArtex Nano 2mm, ikinci katman olarak da DrArtex Lace 15mm kullandık. Burada da plastik panelin zırıltısını kesmek için -metal yüzeye uygulanan ilk katmanla aynı amaç- ilk katmanı uyguluyoruz. İkinci katmanda kullandığımız ürün de kapalı hücre, hafızalı sünger içeren bir üründür ve sesi sönümlemesi, trim seslerini kesmesi ve akustik bir alan oluşturması için üretilmiştir.
Karşılaştırmalı Görseller
Şimdi de araçta fabrika çıkışı olarak kullanılan hoparlörlere ve yerlerine kullandığımız ürünlere, hoparlör konumları için yaptığımız çalışmalara gözatalım. Ses yalıtımı aşaması için de karşılaştırmalı görsellerimiz olacak. Aracın standartında olan ses yalıtımı ile uygulamalarımız sonraki ses yalıtım düzeyini de karşılaştırabileceksiniz.
Aracın fabrika çıkış kapı hoparlörleri
Ön kapı hoparlörleri yerine kullandığımız Bewith hoparlörler
Arka kapı hoparlörleri yerine kullandığımız Bewith hoparlörler
Kapılara uyguladığımız yalıtım
Sırasıyla: Kapı sacının yalıtımsız hali, uygulanan ilk katman yalıtım, uygulanan ikinci katman yalıtım ( İlgili yazımız: Araç Kapı Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır? )
Ek Bilgi: Araca zarar vermeden montaj
Dikkat ettiyseniz Subigarage olarak hiçbir zaman kapılarda kasnak olarak ahşap, tahta, sunta vb. malzemeler kullanmıyoruz çünkü kapı içlerinde bu tür malzemeler kullanılmaz. Kapı içleri su ve nem alan bölgelerdir ve zaman içerisinde o tür malzemeler özelliğini yitirecek ve çürüyecektir. Bu araçta kullandığımız kasnaklar alüminyum-magnezyum alaşımlıdır.
Konu hoparlör ve ses sistemi montajı olduğu zaman dikkat edilmesi gereken bir konu da aracın sacına, kaportasına zarar vermemektir. Subigarage olarak tüm ses sistemlerinde montajlarımızı aracın mevcut orjinal vidalama yerlerini kullanarak yapıyoruz. Her araç birbirinden farklıdır ama günün sonunda aracın kaportasına zarar vermemek için mutlaka doğru olan montajı yolunu buluyor ve uyguluyoruz. Bu işler için akıllı vida vb. şeyler kullanan bir yer görürseniz, oradan uzaklaşın…
Kullandığımız Bewith tweeterlar
A sütunu iç aksamına özel bir çalışma yaparak Bewith Confidence III tweeterları konumlandırdık. Bazı araçlarda, orjinal tweeter konumları, kullanılmak istenen ürüne ufak gelebiliyor, ya da müşterimiz bu tür bir çalışma isteyebiliyor, bu gibi durumlarda aracın orjinalliğine uyumlu olacak şekilde hoparlör konumlandırma çalışmaları yapıyoruz. Bu tür çalışmalarda ilk hedef aracın orjinal içmekanına uyumlu dokuda çalışmak oluyor. Bu tip uygulamaların bir artısı da, tweeter konumunu ve açısını araç içine en doğru şekilde ayarlayabiliyor olmamız.
Kullandığımız Bewith subwoofer
Aracın bagaj kısmına kabin uygulamamız ile kullandığımız Bewith Confidence C180 subwoofer. Aracın orjinal görünümünü değiştirmeden, herhangi bir yere zarar vermeden…
Tüm işlemler sonrası araç içinden ses sistemi testi
YouTube
2021 Peugeot 508 Hifi Ses Sistemi
Kaliteli ürünlerle, doğru işçilik
Siz de aracınıza ses sistemi ve/veya ses yalıtımı yaptırmayı düşünüyorsanız, bize iletişim bölümümüzden ulaşabilirsiniz. Uygulama yaptığımız diğer araçlara gözatabilir, müşterilerimizden gelen videolu yorumları da izleyebilirsiniz.